Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα



Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Αράχωβας είναι ο ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του όρους Παρανασσός.

Η εκκλησία αυτή εντυπωσίαζε πάντα τους ξένους. Γραπτές μαρτυρίες βεβαιώνουν πως υπήρχε ήδη ναός στα 1676. Όμως είναι άγνωστο πόσα χρόνια πριν υπήρχε στο ίδιο χώρο.
Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833, όπως δείχνει ανάγλυφη πλάκα στο Ιερό Βήμα, σε ρυθμό σταυρεπίστεγης τρίκλητης βασιλικής με τρούλο. Πρόκειται για ένα λαμπρό ναό, κατάγραφο από σύγχρονες τοιχογραφίες, με τεράστιες καμπάνες στα εντυπωσιακά καμπαναριά που πλαισιώνουν την είσοδο της εκκλησίας (η παλία μεγάλη καμπάνα  ζυγίζει 1 τόνο και έχει διάμετρο 1,20μ). Ο αύλιος χώρος στολίζεται από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, έργο που υλοποίησαν αραχωβίτες τεχνίτες.
Ο χώρος γύρω από την εκκλησία έχει συνδεθεί με την ιστορία του τόπου ως στρατηγείο του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας το 1826 καθώς και με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της περιόδου που ακλούθησε όπως δείχνουν ο ιστορικός περίβολος με τις πολεμίστρες,  το παλιό κανόνι και ο βόρειος τείχος της εκκλησίας χτυπημένος από σφαίρες.
Το Υπουργείου Πολιτισμού στις 11 Ιουλίου 2000 με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/ΚΗΡ/22508/680 έχει χαρακτηριστεί το ναό, τον περίβολο και το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο..
Από την ανέγερση του μέχρι τη σημερινή του μορφή  όλα τα έξοδα κατασκευής και διακόσμησης καλύφθηκαν από τους Αραχωβίτες.
Σε τούτη την πανέμορφη εκκλησία και στο γύρω χώρο γιορτάζουν οι Αραχωβίτες το Πανηγυράκι, την τριήμερη γιορτή προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου